Дивата ферма в Горно поле

28 лв./човек - нощувка + закуска

 

Регион: Маджарово
Населено място: Горно поле
Вид настаняване: Къщи за гости
Категоризация: 2 звезди
Отстояние от ЖП гара : 65 км.
Отстояние от автогара : 12 км.
Отстояние от летище : 170 км.
Отстояние от магистрала : 75 км.

 

Готови ли сте да зарежете удобствата на големия град и да се преместите на село? Бихте ли продали апартамент в Пловдив, за да тичате след кравите? Благовеста и Николай Василеви постъпват точно така. Те променят изцяло ежедневието си и заживяват в Горно поле, Хасковско. Домът им е къща за гости, а около нея спокойно си пасе стадото от родопски късороги говеда.

"Дивата ферма" е в края на почти изоставеното родопско село Горно поле. Най-често на домакините гостуват birdwatchers - природолюбители, които посещават страната ни, за да наблюдават птиците. "Обикновено групите са от по двайсетина души, често холандци. Идват през април, когато гнезди египетският лешояд", разказва Бети. Напоследък се забелязва интерес и от страна на българите. Според домакинята родният турист е привлечен от магията на селото, от пейзажите и от един непознат живот. Българинът не познава вкуса на екологично чистите плодове и зеленчуци. Гостите на "Дивата ферма" имат уникалната възможност да опитат ястия от семейните рецепти на домакинята
"Много от гозбите знам от баба си. Спомням си как ми ги готвеше, когато бях дете", разказва Благовеста.
И наистина - забъркани с много любов и тайни семейни съставки, може да опитате заек в тиква, заешка баница и точена торта с мед. За закуска не пропускайте да вкусите от гюзлемичките, намазани с домашно сладко. Гюзлемите на Бети са като пържени банички. Приготвят се, като се замеси и се разточи тесто по запазена през годините рецепта. Добавя се малко сирене и се пържи в мас. Закуската си може да допълните с чай, билките за който за отглеждани в градината на семейството. Медът, с който ще подсладите сутрешната си топла напитка, също е собствено производство и отскоро е сертифициран.
На вечеря домакинът Ники ще ви почерпи с 12-годишна сливова ракия и ще ви разкаже отдавна забравени истории от родопския край. Няма фаст фууд, всичко е домашно приготвено, от екологично чисти продукти. Или както е модерно да се казва напоследък - био. Ако сте големи ентусиасти, може
да наберете зеленчуците за салатата си сами
и ще разберете, че доматите и краставиците не идват от супермаркета. Семейство Василеви посрещат всички свои гости като приятели. След обилната гощавка често следва "концерт" от български народни песни. Благовеста и Николай с особено удоволствие изпълняват песента "Назад, назад, моме Калино" и със сигурност са най-добрият дует в Горно поле.

Атракциите обаче са безценни. Домакините ще Ви заведат на лов за полускъпоценни камъни и ще Ви покажат как се добива самородно злато. В миналото ще Ви върнат и походите до тракийските светилища в региона. До тях можете да стигнете и със самобитна каруца или пък яхнали кон, който преди това сте уловил собственоръчно с ласо и сте обяздили. Във водите на река Арда можете да хванете вечерята си или просто да се разходите с лодка. Семейство Василеви ще демонстрират и традиционни родопски занаяти, както и тяхното загадъчно за компютризираното ни съвремие приложение. Не бива да пропускате и кулинарните специалитети на Благовеста. Близкото село Маджарово е единственото място у нас, откъдето можете да наблюдавате лешояди в естествената им среда.


"Дивата ферма" не може да събира на едно място целите групи природолюбители, защото има само 2 стаи за гости с 6 места. За сметка на това Бети ги е наредила, комбинирайки традиционния родопски стил с модерна нотка. Стари семейни реликви украсяват скриновете в стаите. Отгоре на камината Бети е наредила вретена, останали от бабите, които отнасят за кратко гостите в стари времена.

В края на април беше открита нова къща за гости.

 

Допълнителни услуги

Интернет

Домашни любимци

Конна езда за 1 ч. – 20 лв., цял ден – 50 лв., половин ден 25 лв.

Търсене на минерали 5 лв./час

Демонстрация на шлихарство /добив златопо стари технологии/ - 35 лв.

Колела- 5 лв./час

 

Забележителности

Природни забележителности  Колония на белоглави и египетски лешояди, места за наблюдение на птици
Езда  В околностите на къщата
Исторически забележителности  Кромлех
Езеро/Язовир  яз.Ивайловград
Плаж  на река Арда
Река  Арда
Велопътека  Да
Екопътека  Да
Резерват ЗМ Черната скала
Наем на велосипед  Да
Екскурзовод  Водач
Магазин  Да


Оферта № O 305 тел.: +359 2 4446688 gsm:+359 88 6688989 email: office@besttravelagency.bg
 Принтирай   Резервирай